top of page

Er is wel degelijk een verschil tussen een juwelier en een goudsmid!


Een juwelier verkoopt sieraden en/of uurwerken van bepaalde merken of collecties, meestal in grote oplage. Een goudsmid is een vakman, opgeleid om sieraden te repareren, te ontwerpen en te maken. Het vak van goudsmid is een echte ambacht. Marieke volgde de opleiding tot goudsmid en kreeg les van goudsmeden die reeds jaren in het werkveld staan. Zowel de eeuwenoude technieken als innovatieve inzichten op het gebied van edelsmederij werden tijdens deze opleiding doorgeven.

Als goudsmid is het wettelijk verplicht om je stempelhandtekening aan te vragen en je in te schrijven in het Waarborgregister, enkel dan mag je juwelen uit edelmetaal verkopen. De meesterstempel én de stempel van het gebruikte edelmetaal slaat de goudsmid in zijn eigen ontwerpen. Zo is het sieraad altijd terug te leiden naar zijn ontwerper. Uiteraard heeft goudsmid Marieke ook haar eigen meesterteken! (Blog: https://www.mariebellejuwelen.be/post/2019/08/09/wist-je-dat)

Waarom kies je voor een goudsmid?

Het verschil tussen een juwelier en goudsmid merkt u vaak in de vakkennis en de gepersonaliseerde service. Daar waar een juwelier reparaties aan sieraden meestal opstuurt, maakt een goudsmid ze zelf. Bij Marie Belle kom je binnen in een “open” atelier. Hierdoor kunnen de klanten vanuit de winkel Marieke aan het werk zien.


Als je voor de etalage van een juwelier staat, zie je veelal juwelen die uit een massaproductie komen. Wanneer klanten bij de goudsmid terecht komen, maak je kennis met het verhaal van deze ambacht: de handenarbeid, de werkuren, de technieken die worden gebruikt én de mogelijkheid tot het ontwerpen van gepersonaliseerde juwelen.


"Ik vind het hebben van een goed inlevingsvermogen in de wensen van de klant zeer belangrijk. Zeker wanneer je deel uitmaakt van persoonlijke gebeurtenissen zoals een verloving, een huwelijk, een afscheid,... Het maken van gepersonaliseerde juweel in (oud) goud of zilver is telkens een leuke uitdaging voor mij om tot een bepaald ontwerp te komen" (Marieke Willems).


Een goudsmid wilt laten zien dat goudsmeden niet zomaar “”juweeltjes maken” is, maar dat dit echte (soms urenlange) handenarbeid is, een eeuwenoude ambacht!


72 weergaven0 opmerkingen

… Marie Belle® een geregistreerd merk is. Mijn merk is dus opgenomen in het officiële Benelux Merkenregister. Om ® te mogen gebruiken zijn er heel wat zaken te regelen en goedkeuringen te krijgen.

Zo moet je eerst een ontwerp maken voor je meesterstempel dat door de Muntmeester moet goedgekeurd worden. Juwelen uit edele metalen moeten verplicht 2 stempels dragen. Een eerste stempel vermeldt ten bate van de consument het gehalte van het edel metaal terwijl de tweede stempel de identificatie van de fabrikant mogelijk maakt.

Wil je wat meer weten over de stempels in jouw juwelen?

Juwelen uit goud, zilver en platina moeten dus 2 stempels dragen. De één vertelt iets over de fabrikant, de andere stempel over het gehalte. Au voor goud, AG voor zilver en PT of Pt voor platina.

Kijk zelf eens jouw juweel na met een vergrootglas. Au zal in een ruit staan, AG in een ovaal en Pt in een zeshoek. Daarnaast staat ook steeds een cijfer genoteerd dat het gehalte of de legering aangeeft. Een uitzondering bestaat voor werken waarbij een risico bestaat dat ze door het aanbrengen van stempels beschadigd worden, alsook kunstwerken en antiquiteiten moeten de wettelijke stempels niet bezitten. Heb je hierover vragen? Dan kan je zeker terecht bij jouw juwelier of goudsmid.


176 weergaven0 opmerkingen

Hoe komt het dat je nieuwe zilveren sieraden na verloop van tijd zwart worden? Je vraagt je af of het wel echt zilver is? Wees gerust, deze verkleuring heet oxideren en het is een natuurlijk proces dat bij zilver voorkomt. Het is echter een fabeltje dat deze oxidatie alleen optreedt bij sieraden gemaakt van minder zuiver zilver.

Maar hoe komt dat zwarte laagje nu op je zilveren sieraden terecht? Die donkere plekken op zilver ontstaan doordat het zilver reageert met zwavelhoudende bestanddelen in de lucht; meestal waterstofsulfide. Zodra zilver in aanraking komt met deze bestanddelen ontstaat er een chemische reactie en vormt zich zilversulfide dat nagenoeg zwart is (zoals roest op ijzer). Waterstofsulfide (H2S) is het goedje van de bekende 'rotte eieren lucht'. Het zit aan onze handen en komt in darmgassen en rottingsproducten en daardoor in kleine hoeveelheden in de lucht voor. Maar ook in rubber, elastiek, latex,... zit zwavel.

Zilver reageert echter ook op parfum, make-up, haarlak, lotion, etherische olie, zonnemelk, licht, chloor in zwembad,...

Doe je zilveren sieraden dus pas aan als je bent opgemaakt en de parfum is besprenkeld. Op deze manier komen je sieraden het minst in aanraking met deze producten en blijven je sieraden een stuk langer stralen.


145 weergaven0 opmerkingen
1
2
bottom of page