Zilverklei bestaat uit gerecycleerd zilver, bindmiddel en water. Wil je weten hoe het zilver wordt gerecycleerd? Joy Funnell bezocht de fabriek en schreef een mooi artikel! https://joyfunnell.blogspot.com/2010/03/japan-day-one.html?m=1 


9 weergaven0 opmerkingen

… Marie Belle® een geregistreerd merk is. Mijn merk is dus opgenomen in het officiële Benelux Merkenregister. Om ® te mogen gebruiken zijn er heel wat zaken te regelen en goedkeuringen te krijgen.

Zo moet je eerst een ontwerp maken voor je meesterstempel dat door de Muntmeester moet goedgekeurd worden. Juwelen uit edele metalen moeten verplicht 2 stempels dragen. Een eerste stempel vermeldt ten bate van de consument het gehalte van het edel metaal terwijl de tweede stempel de identificatie van de fabrikant mogelijk maakt.

Wil je wat meer weten over de stempels in jouw juwelen?

Juwelen uit goud, zilver en platina moeten dus 2 stempels dragen. De één vertelt iets over de fabrikant, de andere stempel over het gehalte. Au voor goud, AG voor zilver en PT of Pt voor platina.

Kijk zelf eens jouw juweel na met een vergrootglas. Au zal in een ruit staan, AG in een ovaal en Pt in een zeshoek. Daarnaast staat ook steeds een cijfer genoteerd dat het gehalte of de legering aangeeft. Een uitzondering bestaat voor werken waarbij een risico bestaat dat ze door het aanbrengen van stempels beschadigd worden, alsook kunstwerken en antiquiteiten moeten de wettelijke stempels niet bezitten. Heb je hierover vragen? Dan kan je zeker terecht bij jouw juwelier of goudsmid.


39 weergaven0 opmerkingen

Hoe komt het dat je nieuwe zilveren sieraden na verloop van tijd zwart worden? Je vraagt je af of het wel echt zilver is? Wees gerust, deze verkleuring heet oxideren en het is een natuurlijk proces dat bij zilver voorkomt. Het is echter een fabeltje dat deze oxidatie alleen optreedt bij sieraden gemaakt van minder zuiver zilver.

Maar hoe komt dat zwarte laagje nu op je zilveren sieraden terecht? Die donkere plekken op zilver ontstaan doordat het zilver reageert met zwavelhoudende bestanddelen in de lucht; meestal waterstofsulfide. Zodra zilver in aanraking komt met deze bestanddelen ontstaat er een chemische reactie en vormt zich zilversulfide dat nagenoeg zwart is (zoals roest op ijzer). Waterstofsulfide (H2S) is het goedje van de bekende 'rotte eieren lucht'. Het zit aan onze handen en komt in darmgassen en rottingsproducten en daardoor in kleine hoeveelheden in de lucht voor. Maar ook in rubber, elastiek, latex,... zit zwavel.

Zilver reageert echter ook op parfum, make-up, haarlak, lotion, etherische olie, zonnemelk, licht, chloor in zwembad,...

Doe je zilveren sieraden dus pas aan als je bent opgemaakt en de parfum is besprenkeld. Op deze manier komen je sieraden het minst in aanraking met deze producten en blijven je sieraden een stuk langer stralen.


129 weergaven0 opmerkingen
1
2