top of page

Mijn zilveren juweel is zwart geworden!


Hoe komt het dat je nieuwe zilveren sieraden na verloop van tijd zwart worden? Je vraagt je af of het wel echt zilver is? Wees gerust, deze verkleuring heet oxideren en het is een natuurlijk proces dat bij zilver voorkomt. Het is echter een fabeltje dat deze oxidatie alleen optreedt bij sieraden gemaakt van minder zuiver zilver.

Maar hoe komt dat zwarte laagje nu op je zilveren sieraden terecht? Die donkere plekken op zilver ontstaan doordat het zilver reageert met zwavelhoudende bestanddelen in de lucht; meestal waterstofsulfide. Zodra zilver in aanraking komt met deze bestanddelen ontstaat er een chemische reactie en vormt zich zilversulfide dat nagenoeg zwart is (zoals roest op ijzer). Waterstofsulfide (H2S) is het goedje van de bekende 'rotte eieren lucht'. Het zit aan onze handen en komt in darmgassen en rottingsproducten en daardoor in kleine hoeveelheden in de lucht voor. Maar ook in rubber, elastiek, latex,... zit zwavel.

Zilver reageert echter ook op parfum, make-up, haarlak, lotion, etherische olie, zonnemelk, licht, chloor in zwembad,...

Doe je zilveren sieraden dus pas aan als je bent opgemaakt en de parfum is besprenkeld. Op deze manier komen je sieraden het minst in aanraking met deze producten en blijven je sieraden een stuk langer stralen.


143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page