top of page

Wist je dat...


… Marie Belle® een geregistreerd merk is. Mijn merk is dus opgenomen in het officiële Benelux Merkenregister. Om ® te mogen gebruiken zijn er heel wat zaken te regelen en goedkeuringen te krijgen.

Zo moet je eerst een ontwerp maken voor je meesterstempel dat door de Muntmeester moet goedgekeurd worden. Juwelen uit edele metalen moeten verplicht 2 stempels dragen. Een eerste stempel vermeldt ten bate van de consument het gehalte van het edel metaal terwijl de tweede stempel de identificatie van de fabrikant mogelijk maakt.

Wil je wat meer weten over de stempels in jouw juwelen?

Juwelen uit goud, zilver en platina moeten dus 2 stempels dragen. De één vertelt iets over de fabrikant, de andere stempel over het gehalte. Au voor goud, AG voor zilver en PT of Pt voor platina.

Kijk zelf eens jouw juweel na met een vergrootglas. Au zal in een ruit staan, AG in een ovaal en Pt in een zeshoek. Daarnaast staat ook steeds een cijfer genoteerd dat het gehalte of de legering aangeeft. Een uitzondering bestaat voor werken waarbij een risico bestaat dat ze door het aanbrengen van stempels beschadigd worden, alsook kunstwerken en antiquiteiten moeten de wettelijke stempels niet bezitten. Heb je hierover vragen? Dan kan je zeker terecht bij jouw juwelier of goudsmid.


163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page