top of page
  • Marieke Willems

Wat is het verschil tussen een juwelier en een goudsmid?

Er is wel degelijk een verschil tussen een juwelier en een goudsmid!


Een juwelier verkoopt sieraden en/of uurwerken van bepaalde merken of collecties, meestal in grote oplage. Een goudsmid is een vakman, opgeleid om sieraden te repareren, te ontwerpen en te maken. Het vak van goudsmid is een echte ambacht. Marieke volgde de opleiding tot goudsmid en kreeg les van goudsmeden die reeds jaren in het werkveld staan. Zowel de eeuwenoude technieken als innovatieve inzichten op het gebied van edelsmederij werden tijdens deze opleiding doorgeven.

Als goudsmid is het wettelijk verplicht om je stempelhandtekening aan te vragen en je in te schrijven in het Waarborgregister, enkel dan mag je juwelen uit edelmetaal verkopen. De meesterstempel én de stempel van het gebruikte edelmetaal slaat de goudsmid in zijn eigen ontwerpen. Zo is het sieraad altijd terug te leiden naar zijn ontwerper. Uiteraard heeft goudsmid Marieke ook haar eigen meesterteken! (Blog: https://www.mariebellejuwelen.be/post/2019/08/09/wist-je-dat)

Waarom kies je voor een goudsmid?

Het verschil tussen een juwelier en goudsmid merkt u vaak in de vakkennis en de gepersonaliseerde service. Daar waar een juwelier reparaties aan sieraden meestal opstuurt, maakt een goudsmid ze zelf. Bij Marie Belle kom je binnen in een “open” atelier. Hierdoor kunnen de klanten vanuit de winkel Marieke aan het werk zien.


Als je voor de etalage van een juwelier staat, zie je veelal juwelen die uit een massaproductie komen. Wanneer klanten bij de goudsmid terecht komen, maak je kennis met het verhaal van deze ambacht: de handenarbeid, de werkuren, de technieken die worden gebruikt én de mogelijkheid tot het ontwerpen van gepersonaliseerde juwelen.


"Ik vind het hebben van een goed inlevingsvermogen in de wensen van de klant zeer belangrijk. Zeker wanneer je deel uitmaakt van persoonlijke gebeurtenissen zoals een verloving, een huwelijk, een afscheid,... Het maken van gepersonaliseerde juweel in (oud) goud of zilver is telkens een leuke uitdaging voor mij om tot een bepaald ontwerp te komen" (Marieke Willems).


Een goudsmid wilt laten zien dat goudsmeden niet zomaar “”juweeltjes maken” is, maar dat dit echte (soms urenlange) handenarbeid is, een eeuwenoude ambacht!


59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page