top of page
  • Marieke Willems

Art Clay Silver


Art Clay Silver... niet zomaar zilver. Toen ik de eerste keer hoorde over "zilverklei" of "Art Clay Silver" dacht ik dat dit een minderwaardige vorm van zilver was. Iets zoals modelleerklei maar met een zilveren kleur. Niets is minder waar natuurlijk!

Zilverklei of Art Clay Silver (ACS) is kneedbaar zilver. Het ziet eruit als gewone klei, maar bestaat uit zuiver zilverpoeder, een niet-giftig organisch bindmiddel en water. ACS is op dezelfde manier te verwerken als klei (vandaar zilverklei). Je kan het kneden, uitrollen, snijden, stempelen,... en dat geeft veel mogelijkheden bij het maken van sieraden. Bij verhitting op hele hoge temperatuur verbrandt het bindmiddel, verdampt het water en verbinden de zilverdeeltjes. De zilverklei verandert in puur zilver. Wat is puur zilver dan?

Puur zilver is zilver in zijn zuivere vorm, ook wel fijn zilver genoemd. Het gehalte aan zilver is dan 99,9 %. Als je dit gehalte vergelijkt met het gehalte aan zilver in de zilveren juwelen die je koopt bij de juwelier, dan is daar het gehalte aan zilver 92,5% en spreekt men van sterling zilver.

Sterling zilver is de meest bekende legering van zilver. Het bestaat dus uit 92,5% puur zilver en 7,5% andere metalen, meestal koper. Je ziet een stempel 925 in deze juwelen staan. Bij fijn zilver werden dus geen andere metalen toegevoegd waardoor mensen met bijvoorbeeld een koperallergie deze juwelen ook kunnen dragen.

Puur of fijn zilver is iets zachter dan sterling zilver maar is wel perfect voor vingerafdrukbedels, hand- en voetafdrukjes en vormen die niet of moeilijk te creëren zijn in 925 zilver.


113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page